torsdag 24 maj 2012

Tåg i Tokyo

* Ibland låter tåget som en säl. Det är lite lustigt.

* I tågen och tunnelbanetågen luktar det ofta ålderdomshem. Så fort jag kliver in i vagnen slungas jag 6 år bakåt i tiden, till sommaren på Sörgårn. Sebastians teori är att det luktar sterilt. Låter vettigt.

* Under morgonrushen står tunnelbanepersonalen utanför och trycker in människor i vagnarna, för att kunna stänga dörrarna, har Sebastian berättat.

* 35 miljoner bor längs Tokyos tunnelbanenät. 20 miljoner av dessa åker tunnelbana varje dag. Så står det på en skylt på vårt hostel. Skylten misstänks dock ha ett antal år på nacken...

* Ibland behöver en gå ut genom spärrarna i tunnelbanan trots att en bara ska byta linje.

* Det är tyst i vagnen. Japaner pratar inte när de åker kollektivt. Vi hamnade i lite rusningstid igår kväll och det var rätt så fullt i vagnen. Men tyst.

* På vissa tunnelbanestationer är det låga väggar/stängsel längs med perrongen, för att förhindra att människor hoppar ut på spåren. Grindarna öppnas när tågets dörrar öppnas. De stannar alltid på samma plats.

* Sebastian har berättat att de inte längre rapporterar på Nyheterna/i tidningarna när någon hoppat framför tåget. Det händer alldeles för ofta.

* Mellan tågstationen vid vårt hostel och stationen innan så varnar de alltid i högtalarna på tåget om att man ska vara beredd på att tåget kan behöva bromsa kraftigt för att förhindra en olycka. Är denna sträcka extra lämplig för att hoppa ut på spåret?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar