måndag 11 juni 2012

Jakten på hotellet

Gårdagen var inte vår favoritdag.

1. Jag skriver ut karta för att hitta från tunnelbana till hotell i Shanghai. Googlade fram hotellet för att hitta adressen.

2. På båten ser vi på bokningsbekräftelsen att den har en annan karta. Hotellet verkar tillhöra en kedja och jag googlade fel hotell.

3. Åker till tunnelbanestationen vid hotellet på bokningskartan. Hittar inte hotellet på den position kartan visar.

4. En kines som kan engelska säger att adressen är fel översatt från kinesiska, att det ska stå väst, inte norr. Vi visar kartan jag skrev ut och han säger att det är rätt. Han är på väg åt samma håll och tar oss med till en annan station och vi (seb och jag) åker till stationen på den utskriva kartan.

5. Vi hittar hotellet, men det är fel. Personalen skriver upp en adress och säger åt oss att ta en taxi dit. Hon ritar en minikarta som visar en korsning där vi ska bli avsläppta och var hotellet är. 3 km säger hon att det är från hennes hotell.

6. Visar lappen för chauffören som verkar veta var vi vill åka. Åker 6 km och chaffisen blir osäker. Gör u-sväng två gånger och vi väljer att gå av, för enligt den handritade kartan så verkar det vara rätt, även om omgivningen gör både oss och chaffisen osäkra.

7. Det var fel. En vakt och en äldre man diskuterar ljudligt om var vi ska. De kan inte ett ord engelska. Men i en familj som går förbi kan mannen engelska. Han kollar vår bokningsbekräftelse och den handritade kartan. Sen ringer han nummeruppöysningen och får bekräftat att adressen är rätt, men telefonnumret fel.

8. Han skriver ner nummer och adress, och vinkar in taxi. Han förklarar för chaffisen var hon ska åka. Hon ringer även hotellet för att dubbelkolla.

9. Vi kommer fram till rätt hotell. Det ligger precis i närheten av en korsning. Den korsning där vi svängde vänster förra gången vi var där, för att kartan på bokningsbelräftelsen visade så. Men istället skulle vi alltså ha gått över gatan vi kom på.

Klockan 12 anlände vår färja till Shanghai. Strax före kl. 18 checkade vi in på vårt hotell. Hotellet som vi befunnit oss 30 meter från några timmar tidigare. Kartan var fel, men nog borde vi ha kollat adressen. Det hade vi med all säkerhet gjort också, om inte kinesen sagt att adressen var felaktig.

2 kommentarer: