tisdag 17 juli 2012

Kinesjävlar

Detta är våra åsikter med vissa inslag av "fakta" - vi tror att ni kan skilja på vad som är vad. Vi drar alla kineser över en kam här, vilket är orättvist men ni får ta det för vad det är: En lista som ger vår syn på Kina och dess befolkning. Vi har självklart träffat på många trevliga kineser också. Men många av punkterna visar på varför vi inte gillar detta land. Andra punkter är bara lite lustiga.

* Kineser trängs alltid. De har inget hyffs. Det finns en anledning till att Sebastian myntade uttrycket "att trängas som en kines".

* De vassaste armbågarna kommer fram när kineser ska gå på lokalbussen. Det är kapplöpning in på bussen och alla tacklingar är tillåtna. Kineserna slänger in sina väskor på sätena genom de öppna fönstren, för att paxa en plats.

* Kineser röker överallt. Överallt. Bland annat när de står och lagar mat till sina restauranggäster.

* Kineser vet inte hur en åker tunnelbana:
   1. De går på tunnelbanan innan avstigande fått gå av, för de tror att det går snabbare. Ja, för att trängas är ju alltid tidseffektivt.
    2. De tycker också att det är en superbra idé flytta till en plats längre IN i en fullsmockad vagn samtidigt som tåget är på väg in på en station och andra passagare är på väg UT.
    3. De kan inte hantera biljettsystemet, förstår inte att engångsbiljetter ska stoppas in i spärren på vägen ut. Resultatet: De kommer inte ut! Men vi som inte kan kinesiska förstår hur det funkar?

* I Shanghai är det poppis att stoppa in skjortan i kalsongerna och dra upp dem lite så att de syns ovanför byxlinningen.

* Kineser spottar överallt, inklusive på tåg och inne på restauranger. På tågen finns förbudsskyltar mot spottning. Hjälper föga.

* Kinser äter grymt tråkig mat. De har massor med ris/nudlar, kan de inte göra något roligt av det? Nej, de tycker att en skål med ris passar jättebra till lunch. Kanske slänger de dit något grönt också.

* Kinesiska småbarn har hål i byxorna, mellan benen och upp över rumpan. Då behövs ingen blöja, utan det är bara att sätta ungen på huk på gatan. Väldigt praktiskt. Och ja, vi har sett kissandet på gatan med våra egna ögon.

* Kineser som städar gatorna använder en kvast som för tankarna till Blåkulla. Vi kan av det dra slutsatsen att alla kinesiska städare är häxor.

* Kineser låter ofta förbannade när de pratar. I Xi'an vinkade en tjej på hostelet in en taxi åt oss och när hon bad chaffisen att köra oss till tågstationen så lät det som hon skällde ut honom.

* Kinesiska män drar gärna upp tröjan och går runt och visar magen när det är varmt. Väldigt sexigt.

* Trafikvett är inget ord som finns med i kinesernas ordförråd. Trafiken är crazy här borta.
   - Du får köra mot rött om du ska svänga höger.
   - Motorfordon åker konstant mot rött ljus när de ska rakt fram också. Eller vänster.
   - Att fotgängare har grönt innebär absolut inte att de lugnt kan knata över gatan. Nehejdu, motorfordon kör hellre på dig än lämnar företräde när de svänger höger/kör mot rött, så pass opp!
    - Zebralagen finns självklart inte här. Att släppa fram en stackars fotgängare skulle en kines aldrig göra. Nä, de bara tutar och kör, så du får ta dig över vägen bäst du kan.
    - Tutar du inte så finns du inte? 9/10 tutningar känns lite... omotiverade. Här tutar de mest för att de tycker att fordonet framför ska flytta på sig, utan att det är i vägen i laglig mening. Det är självklart en själv som har mest rätt att befinna sig i trafiken, alla andra bör lämna företräde.
    - Vi har sett bilar köra om andra bilar på höger sida, på enfiliga vägar. Och nej, bilen de kör om är inte på väg att svänga vänster.
    - De kör mot rött!! Det säger väl allt.

* De stirrar ohämmat och oblygt. Möter du deras blick håller de fast den, de viker inte undan som de artiga japanerna. Sebastian har förlorat många stirrningstävlingar under de här veckorna.

* De fotar gärna dig som är västlänning. Både i smyg och/eller efter att ha frågat om lov.

* Kinesiska föräldrar gillar att klippa sina söner så att de har en liten bit där håret är längre och resten är snaggat. Den håriga tofsen kan befinna sig på olika ställen på huvudet beroende på smak.

* Kineser är egoistiska. Utförliga förklaringar till detta påstående har ni redan läst här ovan.

* Kina har världens näst största befolkning. Jotack, det har vi märkt. Du kommer aldrig undan, kineserna finns överallt och när de beter sig som ovan nämnt förstår ni kanske att det är lite frustrerande att befinna sig i Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar